Hello tuturor!
Sunt convinsa ca asteptati de ceva vreme postarea mea si iata ca a sosit. Am un program foarte incarcat in ultima vreme si incerc sa aduc lucruri interesante in atentia voastra.
Pentru ca luna August a venit cu pasi grabiti, Clinica Ponderas s-a gandit sa vina in ajutorul vostru, asa ca puteti opta pentru operația de micșorare a stomacului, în singurul Centru de Excelență în chirurgia obezității din Europa de Est, la un preț special. Între 1-31 august, costul intervenției gastric sleeve la medic specialist este de 22,750 lei. Te poti programa accesand acest link: http://goo.gl/4s1wvE
Dar ce facem dupa operatia de gastric sleeve? Multi dintre voi ma intreaba cum a fost prima luna dupa interventie. Ce am mancat? Cat am mancat? Mi-a fost greu? Fratilor, nu va mint. Mi-a fost greu, dar nu imposibil. Am inghitit in sec pe langa covrigarii, am lesinat dupa mirosul de shaworma, m-am topit de pofta de sarmale sau ciorba de burta. Dar A TRECUT. Stau si ma uit in urma si imi dau seama ca a trecut un an si jumatate si nu stiu cand. E adevarat ca, atunci cand ti se impune ceva, vrei sa faci exact inversul, dar o luna nu moare nimeni. Eu am crezut ca voi claca, dar m-am surprins foarte placut cand refuzam mancare de la oameni care nu stiau exact care e treaba de nu mananc.
Si acum ma amuz cand merg in restaurante si comand de mancare si las aproape tot in farfurie. Ma intreaba ospatarul daca a fost totul in ordine si, cateodata, ca sa o iau calda la pachet, ii spun ca a fost cam picanta si nu am comandat asa. Mi-o schimba.
Dar sa nu mai stam la taclale si sa va arat meniul meu postoperator din prima luna.
Programul de nutritie va avea cateva etape, in care stomacul se va adapta lent la diferite consistente ale alimentelor, de la lichide clare (apa, ceai, supe clare), la lichide dense (amestecuri de alimente bine pasate la blender – supele creme de legume si carne, compoturi de fructe fara zahar, iaurturi), ulterior piureuri si apoi la alimente solide. La instalarea senzatiei de satietate este important sa va opriti din mancat, chiar daca a mai ramas din portia respectiva! Ideea este sa NU maresti stomacul.
Etape dieta:
Etapa I–Lichide Clare
Perioada: 7 zile de la externarea din spital (saptamana 1)
Permise: Lichide clare, la care se pot folosi bauturi hiperproteice, care au mai mult de 20 g proteine si sunt hipocalorice;
Pricipalul obiectiv in aceasta etapa este sa va hidratati corespunzator, incercand sa beti 10 ml (2 lingurite) de lichid la interval de 10 minute, apoi puteti scadea intervalul la 1-2 minute (100 ml/ora), incet, cu sorbituri mici. Nu este recomandat sa beti cu paiul sau direct din sticla (cel putin in primele 3 zile dupa operatie), deoarece puteti inghiti aer, care va va balona.
Exemple lichide clare:
• Apa 250 ml,
• Ceai neindulcit 250 ml,
• Compot fara zahar 250 ml,
• Supa clara de legume (fara delikat, condimente sau piper)-250 ml (eu am tolerat condimentele. Incercati si daca va ustura, nu mai puneti).
• Shake proteic- 250 ml
Legumele pe care le puteti folosi pentru supa clara: morcov, ardei, ceapa, dovlecel, pastarnac, frunze patrunjel, dovlecel, broccoli, conopida, morcov, ciuperci, cartof.
Fructe pe care le puteti folosi pentru compot: mere, pere, gutui, fructe de padure, caise, piersici/nectarine, visine, cirese, catina, macese.
Atat la supa clara de legume, cat si la compot se consuma numai lichidul.
Etapa II-Lichide dense si piureuri subtiri
Perioada: saptamanile 2-3 postoperator.
Permise: Piureuri si lichide dense-alimente bogate in proteine si sarace in carbohidrati; suplimentar se pot adauga bauturi/pudre hiperproteice hipocalorice. Maxim 400 calorii/zi.
EXEMPLE DE MENIURI
Mic Dejun = MD: 100 ml lapte 1.5% grasime, fiert cu adaos de 20 gr lapte praf cu continut redus de grasime
Pranz=P :supa crema de pui 75 g, cu 50 g morcov, frunze patrunjel – 150ml
Gustare =G: 100 ml iaurt si 50 g banana, mixate si 2 picaturi vanilie
Cina =C: supa crema legume (50 g ardei, marar) si 50 g branza degresata de vaci – 150 ml
MD 30g avocado+ 100 ml lapte degresat mixate
P 75 g pui fara piele, fiert + 30 g morcov fiert+ 30 g dovlecel fiert se dilueaza cu apa in care au fiert, se pot adauga plante aromatice in cantitate mica, putina sare care se pune la fiert odata cu apa.
C 75 g pui + 30 g branza degresata mixate si diluate pana curg din lingura
MD 100 ml lapte de soia sau de migdale sau lapte dulce semidegresat + 30 g fructe din compot sau coapte
P 75g piept de curcan fiert( fara piele) + 50g morcov fiert + plante aromaticese dilueaza cu zeama in care au fiert pana curge din lingura
C 100 ml iaurt + 30 g mar copt + 2 picaturi de vanilie sau scortisoara
MD 30 g avocado + 100 ml iaurt
P 30 g dovlecel fiert+ 30 g morcov fiert + 50g pui fiert se dilueaza cu zeama in care au fiert pana curge din lingura
C 100g crema de branza sau branza de vaci +50 g ardei si broccoli fieree+ marar la aburi, se dilueaza cu lapte batut sau lapte dulce
MD 100 ml lapte semidegresat sau lapte vegetal de soia. de migdale fortifiat cu calciu + 50g banana
P 50 g morcov+ cartofi noi +frunze de spanac la aburi+ 75 g pui se dilueaza cu apa in care au fiert, se adauga plante aromatice si putina sare
C 30 g dovlecel+ 30 g morcov+ 50 g peste fiert, se dilueaza cu apa in care au fiert, se adauga plante aromatice, putina sare
MD 100 ml kefir sau lapte batut +o lingura de fulgi de ovaz mixate, putina scortisoara
P supa crema de broccoli 150 ml
C 50 g ardei gras, fasole verde si dovlecel fiert cu marar la aburi+ 100 g branzica de casa, se dilueaza cu apa in care au fiert sau cu lapte dulce sau lapte batut
MD 100 ml lapte de soia sau lapte de migdale.
P 100 g peste fiert + 50 g conopida si cartofi fierti , plante aromatice si putina sare, se dilueaza cu apa in care au fiert
C 150 ml supa crema de legume cu pui, plante aromatice, foarte putina sare
MD 100 ml kefir
P supa crema de ciuperci 100 ml
C 150 ml supa crema de mazare cu pui si marar .
In piureurile cu carne se adauga si cateva picaturi de ulei de masline,niciodata mai mult de jumatate de lingurita in aceasta etapa, de preferat presat la rece.
• Alimentele sunt mixate in blender si diluate cu apa sau lactate, dupa caz, astfel incat piureul obtinut sa curga din lingura (sa aiba consistenta laptelui batut) , nu se consuma alimente solide .
• Mancati cam 130-150 ml de piure la fiecare masa , cand apare senzatia de satietate va opriti din mancat chiar daca nu ati terminat tot din farfurie, chiar daca nu ati mancat 130 de ml de piure. Cantitatile sunt orientative, nu cantariti alimentele in aceasta etapa.
• Mixati in piureurile dumneavoastra carne alba slaba, fiarta (pui, curcan fara piele, peste slab), legume fierte la alegere ( morcov, dovlecel, pastarnac, brocoli, mazare verde, conopida, ardei gras) insa evitati rosiile . Puteti mixa fructe coapte sau fierte din compot, lactate degresate ( lapte, sana, chefir),lactate vegetale, leguminoase precum lintea rosie foarte bine fiarta, evitati smantana.Hidratati-va in continuare cu 1-5-2 l/zi de apa plata si ceai de plante nu foarte concentrat. . Puteti consuma apa rece, puteti adauga plante aromatice precum menta, busuioc, ghimbir, puteti folosi apa cu arome. Este bine sa nu beti lichide cu 20-30 minute inainte de masa. Dupa ce manancati, asteaptati 20-30 minute pana sa beti din nou lichide. • Faceti miscare! Miscarea este esentiala pentru cura de slábire si intretinerea pe termen lung. Mersul pe jos este recomandat din primele saptamani. Dupa aproximativ 1 luna puteti trece la exerciti care presupun mai mult efort.• Nu mestecati guma, nu mergeti la sauna, nu faceti masaj pe burta
Etapa III – Piureuri, alimente moi
Perioada: saptamana 4
Permise: Piureuri si Alimente moi
Exemple alimente moi:
• Iaurt
• Branza de vaci
• Piure de legume
• Crema de orez/grau
• Piure cartofi
• Taitei
• Ou fiert moale
• Fructe coapte
• Ton maruntit in suc propriu
• Peste slab
• Tofu
• Carne de pasare/pui
Exemple lichide dense:
• Lapte degresat 1.5% , daca nu exista intoleranta la lactoza;
• Bauturi lactate fara lactoza/ lapte de soia;
• Budinca fara zahar;
• Iaurt fara zahar/fructe/cereale, maxim 2% grasime;
• Branza de vaci degresata 2% grasime
• Supe creme mixate sau supe bariatrice
• Supa crema de orez/grau
• Lapte degresat amestecat cu lapte praf degresat
Piureurile se prepara prin mixarea alimentelor (carne slaba, fructe, legume) pana devin suficient de moi si cremoase. Adaugand lapte degresat sau apa la aceste piureuri, pot fi mai usor de inghitit. Consistenta piureurilor, acestea vor fi asemanatoare budincilor sau mamaligii moi.
Evitati legumele si fructele cu celuloza dura, fibroase (varza, gulii, castraveti).
Cantiatea de proteine optima – 60-65 grame/zi, din totalul de calorii de aproximativ 500-600 calorii/zi.
Se continua hidratarea la fel ca si in etapele anterioare.
EXEMPLE DE MENIURI
MD 1 ou fiert moale
P supa de crema de pui cu 75g pui/curcan cu 30g morcov si 50 g cartof, plante aromatice
C 100g peste slab cu 50g piure de mazare
MD 100 ml iaurt cu 30g fructe din compot
P supa crema de legume preparat cu busuioc si foarte putina sare si amestecata cu 100 ml iaurt
C creveti 100g cu 1 lingurita ulei de masline
MD terci de cereale integrale fara zahar cu 150 ml lapte degresat sau lapte vegetal sau kefir
P Crema cu100 g peste alb fiert + 70 g broccoli fiert
C 50g barnza tofu cu 100g crema de frunze verzi (crema de spanac sau de urzici, etc)
MD 2 albusuri de ou fierte cu 50 g branzica de casa si marar
P 100g pui fara piele cu 70g brocoli
C 75 g peste cu 30g ardei si un cartof mic, fierte si mixate cu busuioc
MD 1 ou fiert moale si o lingura de hummus
P 100 g peste + 70g copopida fierte
C 50 mamaliga pripita ( moale) cu 30 branzica de casa , iaurt deasupra
MD terci de cereale-fulgi moi de ovaz c+ 150 ml lapte ( se pune laptele fierbinte peste cereale si se lasa la racit, se amesteca bine). Se pot adauga scortisoara si foarte putina miere
P 100g dovlecel fiert cu 30 branza si marar + 75 g piept de pui
C 50g mamaliga pripita cu 100g peste fiert si ardei grasi
MD 30g branza tofu cu susan si 1 ou fiert moale
P supa crema de legume cu 75g pui
C 100 g cartof piure cu 50g branzica de casa
Mancati gustari intre mese doar daca va este foame, daca nu va este foame, gustarile sunt inutile.
Exemple de gustari:
50g avocado cu 100 g iaurt degresat
50g branza de vaci degresata cu 30g banana
100 ml lapte degresat
150 ml lapte de soia
150 ml lapte cu 20g gris si 2 pic de vanilie
100 ml iaurt cu 50g mango
100g mar copt cu scortisoara
50g piure de banane
Etapa a-IV-a – Alimentele solide
Perioada: saptamana 5 postoperator
Permise: Alimente solide
Exemple alimente solide:
• Cereale integrale
• Carne slaba
• Paine integrala, graham
• Fructe si legume crude
La inceputul acestei etape alimentele vor fi taiate fin, mestecate foarte bine.
Aportul caloric 700 – 900 calorii, proteine 65-75gr.
Grupele alimentare din care veti alege variantele sanatoase sunt urmatoarele:
➔ Carne si produse din carne, oua.
➔ Lactate si branzeturi, cu continut scazut de grasime: lapte, iaurturi, branza de vaci. Aceste doua grupe alimentare furnizeaza proteinele, din a caror metabolizare rezulta elementele esentiale pentru mentinerea proteinelor structurale ale organismului (muschi, inima).
➔ Legume: frunze de salata, spanac, dovlecel, rosii, ardei, vinete, ciuperci, mazare verde, fasole verde, pastai
➔ Fructe: mere, pere, portocale, piersici
➔ Paine integrala, cereale (fulgi ovaz, mixuri de cereale integrale), legume amidonoase (cartof, fasole, mazare, naut)
➔ Grasimi alimentare (uleiuri vegetale) si oleaginoase (nuci, alune, seminte).
Sper ca aceasta postare sa va fie de folos si ca regimul sa nu vi se para foarte greu de tinut. Este vorba doar de o luna in care vedeti ca, totusi, sunt alimente diversificate si chiar gustoase. 🙂 Nu uitati sa beti apa, este foarte importanta hidratarea!
Mergeti pe jos cat puteti si puneti-va km parcursi in #bancadekm de la Ponderas. 😉
Eu va las, plec in vacanta, sper sa va gasesc operati si mai slabi cu cel putin 12 kg in prima luna. 🙂 Vin cu impresii si cu ce am mancat bun in vacanta dupa 15 August. 🙂
Va pup si tineti-ma la curent cu vesti bune! 🙂
Buna nu ai avut stări de amețeală,leșin,?!
ApreciazăApreciază
Buna. Nu. Am luat multivitaminele recomandate de medicul nutritionist si am tinut dieta foarte strict:)
ApreciazăApreciază
Buna Alina, sunt operata in data de 21 iunie de prof. dr. Catalin Copaescu, in prima luna am slabit 13 kg. dar de 2 saptamani nu mai slabesc si sunt disperata. Poate nu mananc ce trebuie si recunosc ca nu fac destula miscare. Tu ce ai mancat in a doua luna de la operatie si cat? Te rog daca poti sa-mi raspunzi!
ApreciazăApreciază
Buna. Dupa ce am inceput sa am voie sa mananc solid, am luat’o treptat. Nu m-am bagat in carnuri si sarmale. Branza de vaci, iaurturi, banana, alimente mai moi. Imi calculam kaloriile cu ajutorul unei aplicatii care se numeste KiloKalorii. Nu mancam mai mult de 500-600 de kalorii pe zi:) apoi, cu timpul, nu am mai tinut cont, dar nu depasesc 5 mese pe
Zi 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos, o seara frumoasa!
ApreciazăApreciază
Bună seara sunt operată în 13 decembrie 2019 în prima săptămână și jumătate am dat jos 13 kg iar după m-am oprit ce sa întâmplat că sunt disperată te rog mult ajutămă cu meniul zilnic că poate am greșit eu și nu țin cum trebuie le încurc mulțumesc
ApreciazăApreciază
Buna! Nu stiu exact ce mananci si nici de la ce greutate ai plecat, dar vei slabi! Nu te ingrijora! Organismul stagneaza la un moment dat. Eu am ramas la 82 kg doua luni!
ApreciazăApreciază
In săptămâna 3 de la GS apa o beai tot ca la inceput? Adica la 15 minute 2 -3 guri mici? In ritmul acesta nu cred ca pot bea 2 litri de apa pe zi.
ApreciazăApreciază
Nu, intrasem intr-un ritm mai „normal”. Beam cam 3-5 guri. In 2-3 ore beam cam 500 ml
ApreciazăApreciază
Bună, Alina! În primul rând, felicitări pentru decizia luată și rezultatele la care ai ajuns și mulțumesc (cred că și în numele altora, nu numai al meu) pentru faptul că ai început să scrii acest blog. În al doilea rând, aș avea unele întrebări pentru tine ☺ Eu mâine fac 1 săptămână de când m-am operat și încă sunt în perioada de documentare în privința suplimentelor. Voiam să te întreb ce multivitamine ai luat, dar și ce fel de shake-uri proteice – în mod special mă interesează dacă ai mers pe proteină animală sau vegetală. Posibil să revin și cu alte întrebări 😀😁 Mulțumesc mult pentru ajutor și keep up the good work 😉 Pupici!
ApreciazăApreciază
Buna. Multumesc mult. Felicitari pentru decizia luata! Am luat vitaminte masticabile pentru copii si am baut multa supa in care am fiert carne de toate felurile.
ApreciazăApreciază
Mersi mult 🙂 Bafta in continuare!
ApreciazăApreciază
Buna Alina, in prima saptamana ai fiert in supa alaturi de legume si carne?
ApreciazăApreciază
Buna, da! Obligatoriu. Apoi o strecori.
ApreciazăApreciază
Buna, sotul meu este in a 3-a saptamina post GS,si inca este pe dieta hidrica dupa cu i-a fost recomandat (daca poate, sa stea pe hidric 3 saptamini). Intreb :supa strecurata poate sa fie fiarta si cu o rosie in ea? adica sa nu fie dulce ci cu gust de rosie? Va rog raspuns urgent! Multumesc
ApreciazăApreciază
Rosia nu este indicata in prima perioada de dupa interventie 🙂
ApreciazăApreciază
Buna Alina. sunt operata de GS de 3 sapt .iar mie apa plata imi provoaca greata , tie ti s-a intamplat asa ceva la inceput?
ApreciazăApreciază
Buna!peste constipatie cum ai trecut?sau nu ai avut probleme..ms…si felicitari
ApreciazăApreciază
Nu am reusit inca sa scap de ea. Microclisme si multe fibre:)
ApreciazăApreciază
Buna alina sotul meu a facut aceasta operatie dar nu gasim vitaminele One a day multivitamine .Ne poti ajuta.multumim
ApreciazăApreciază